WWW.NIC.FUNET.FI:n saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee palvelua www.nic.funet.fi/ftp.funet.fi ja on laadittu / päivitetty 23.09.2020. Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain

Ei saavutettava sisältö

3. Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin vaatimusten mukainen

  • Ymmärrettävä: Kielimäärittelyn puute

    Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet

    Hakemistolistauksien sarakeotsikot ovat englanniksi, mutta kielikoodi puuttuu.

    Saavutettavuusvaatimukset jotka eivät täyty
    • 3.1.1 Sivun kieli

2. Kohtuuton rasite

Kaikkien tiedostojen läpikäynti ja mahdollinen muuntaminen saavutettavaksi on käytännössä mahdotonta. Tiedostojen selaukseen tarkoitettu apache mod_index modulin tuottama html-käyttöliittymä on kuitenkin suunniteltu saavutettavaksi ilman graafisia elementtejä tietyssä vakiintuneessa muodossa, koska sitä käyttävät myös automatisoidut ohjelmistot eli kyseessä on ensisijaisesti tiedostojensiirtoon suunniteltu koneiden välinen rajapinta. Varsinaiset suurelle yleisölle tarkoitetut palvelinta käyttävät web-sivustot ovat useimmiten mmuualla, kuten linux jakelujen kotisivuilla, ja www.nic.funet.fi tarjoaa niille ensisijaisesti teknisen jakelualustan tiedostojen hajautettuun jakeluun mikä edellyttää tietynlaista rakennetta ja verkkorajapintaa. Suurin osa sisällöstä on suunnattu tietojenkäsittelyn tai tieteen ammattilaisille ja harrastajille, joiden oletetaan pystyvän hyödyntämään sisältöä tarkoituksenmukaisella tavalla. Tiedostojen käyttö saattaa vaatia esimerkiksi tietynlaisen käyttöjärjestelmän, ohjelmistoympäristön ja koulutuksen.

1. Ei kuulu lainsäädännön piiriin

Sisältö on vapaasti jaettavien miljoonien tiedostojen arkisto, jossa on pääosin ulkopuolisten tahojen ilmaiseksi tuottamaa ns. peilattua materiaalia kuten Linux-jakeluja tai biotietokantoja, minkä lisäksi arkistossa on paljon historiallisia ohjelmistoja ja dokumentteja vuodesta 1990 asti alkuperäisessä muodossaan. Siitä huolimatta lähes kaikki tiedostot ovat kuitenkin ladattavissa ilman graafista käyttöliittymää perinteisellä FTP-protokolla ftp://ftp.funet.fi/ osoitteesta tai tekstipohjaisella selaimella kuten lynx. Monien tiedostoformaattien tiedostojen avaaminen voi vaatia erityisiä työkaluja ja tietoteknistä ammattitaitoa. Lisätietoja englanniksi on FTP-arkistoille perinteisessä README tiedostossa.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi

Sähköpostilla

noc (ät) funet piste fi

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000